2023 Yılı Fiyatıyla Müstakil Ev Maliyeti ve Giderleri Nelerdir?

Son yıllarda ev fiyatlarının çok fazla artışa geçmesi pek çok kişiyi, müstakil ev yapma konusunda araştırmaya yöneltiyor. Özellikle kendi arazisi olanlar, müstakil, 2 katlı ve dubleks evlerin ne kadara mal olacağını merak ediyor. Arsası olmayanlar, bütçelerine en uygun arsayı bulup, üzerine kendilerine ait bir ev yapma hayalleri kuruyor. Her bütçeye uygun maliyette bir müstakil ev olduğu gibi, fiyatlar, işçilik ücreti, tasarım ve malzemeye göre değişiklik gösteriyor.

birevim kredisiz ev

Müstakil Ev Yapmanın Maliyeti Nedir?

Ev yapmanın maliyeti üzerine kısa ve net bir biçimde değinmek gerekirse; Ortalama, çok yüksek fiyatlı olmamak şartı ile basit bir müstakil evin maliyeti yaklaşık olarak 900 tl ile 1500 tl arasındadır. Tabi ki bu fiyat 100 m2 ve tek katlı bir müstakil ev için öngörülen yaklaşık maliyettir. Yapılması planlanan evin m2 si 100 m2 ise maliyet 700.000 tl civarındadır.

Eğer tek katlı bir ev yerine 2 katlı bir ev yapmak isterseniz karşınıza farklı bir hesaplama çıkar. 2 katlı ev yapmak 2 ayrı ev yapmaktan her zaman daha az maliyetlidir. Bunun nedeni iki ayrı arsaya sahip olmanızın gerekmemesidir. Tek arsa üzerinde iki kat çıktığınızda, maliyetiniz de düşer.

2022 yılı için bir hesap yapmak gerekirse, ortalama 2 katlı bir müstakil evin maliyeti 1,275.000 TL gibi bir rakamdır.

Tek katlı bir ev yapmak isterseniz de evinizin kaplayacağı alanın m2 olarak ne kadar büyüklüğe sahip olduğunu bilmeniz gerekiyor. Bunun nedeni her bir m2 i.in evin maliyeti katlanarak artar. Yine de kabaca bir rakam vermek gerekirse; her şey dahil en az 650 bin TL gibi bir rakama ihtiyacınız vardır.

3+1 Prefabrik Ev Maliyeti Ne kadardır?

Günümüzde her geçen gün artan ev yapım maliyetleri konut fiyatlarının da artmasına neden oluyor. Döviz kurunun düzensiz olarak artması fiyatların artmasında en önemli etkenlerin başında geliyor. Demir, çimento gibi ana malzemenin fiyatları kurdan etkilendiği için ev yapım maliyetleri de otomatik olarak artıyor.

100m2 lik bir evin yapım maliyetini çıkarabilmek için, prefabrik evlerin maliyetlerini incelemek gerekiyor. 100 m2 den oluşan ve 3+1 olarak tasarlanan, prefabrik evin yapım maliyeti 2022 yılı klavuz olarak alındığında 285.000 TL gibi bir maliyete ulaşıyor.

Müstakil Ev Yaptırmak Ne Kadara Mal Olur?

Elbette müstakil evlerde kendi içlerinde farklı maliyetlerde sınıflandırılabilir. Lüks bir müstakil ev mi yoksa daha mütevazı bir ev mi istediğinize karar vermelisiniz.

Lüks tasarıma sahip, 100 m2 bir müstakil evin metrekare başına maliyeti yaklaşık olarak 3000 TL dir.

Daha basit bir ev yapmayı planlıyorsanız eğer, metrekare başına düşen maliyet 1500 TL şeklindedir.

Siz de bütçenize uygun olarak çıkaracağınız bir planlama ile hayat ettiğiniz evinizin yapımına başlayabilirsiniz.

İnşaatın Metrekaresi Kaça Mal Olur?

Bir inşaatın metrekaresini hesaplamak için her sene değişen ve emlak vergi kanunda belirtilen genel tebliğe bakmak gerekir. 2021 yılı için maliyetler, 3,495 TL ile 1,671 TL arasında lüks sınıflar için değişmektedir. Birinci sınıfa ait bina inşaatları için bu bedel, 2,324 TL ile 1,083 TL arasında değişiklik gösterir.

2022 yılı için bir inşaatın metrekaresi; maliyet ücretleri mesken için 93,57 TL ile 4 bin 292,45 TL dir.

3 Katlı Evin Maliyeti Ne Kadardır?

Eğer planlarınızda müstakil evinizi 3 katlı yapmak varsa, evin yapı maliyetini ince bir şekilde hesap etmelisiniz. Çünkü ne kadar çok katınız varsa, maliyetiniz de bununla paralel artacaktır. 3 katın tamamlanması adına ihtiyaç duyulan tüm malzeme girdilerini 3 ile çarpmanız gerekir. Tüm bu malzemeler, maliyete etki eden unsurlardır.

Ankara veya İstanbul gibi büyük şehirlerde 3 katlı bir ev yaptırmak isterseniz, maliyetiniz bir parça daha artabilir. Arsa fiyatlarının büyük şehirlerde fazla olması sebebi ile bu artış öngörülür. Buna göre kaba inşaat maliyeti 850.000 TL olduğunu söyleyebiliriz.

Köy Evi Yapmanın Maliyeti Ne Kadardır?

Maliyet açısından köye ev yapmak büyük şehirlere yapmaktan çok uygun fiyatlıdır. Günümüzde köy evi yapmanın maliyeti metrekare başına 1600 TL ve 2500 TL arasında değişir. Arsanızın üzerine 100 m2 bir köy evi kurmak istiyorsanız bunun için toplamda 150.000 TL gibi bir bütçeyi hazırlamanız gerekir.

Elbette, yapacağınız evin kaç katlı olacağı, bahçesine yapacağınız inşaat, varsa hayvanlarınızın barınması için yapacağınız kümes, ağır gibi yerlerin yapımı da maliyeti değiştirir.

Bir Evin Maliyeti Nasıl Hesaplanır?

İlk olarak yapmayı planladığınız evin metrekare büyüklüğünü bilmeniz gerekir. Ardından bir inşaat projesi belirlemelisiniz. Proje özelliklerine bakarak yapmayı planladığınız evin maliyetini çıkarabilirsiniz.

İşe başlarken, ilk olarak dıştan yüzölçümü hesaplanır. Ardından bina içerisinde kullanılacak asansör, kalorifer sistemi gibi teçhizatlar da maliyete eklenir. Elbette kullanılacak demir, çimento, boya, iç dizayn malzemeleri de maliyetin en önemli parçalarındandır. Kullandığınız malzemenin kalitesi, eklemeyi düşündüğünüz ekstra

Ev Döşemenin Maliyeti Ne Kadardır?

Ev döşemek de son yıllarda maliyeti sürekli değişkenlik gösteren kalemlerden bir tanesidir. Elbette döviz kurundaki dalgalanmalar, mobilya ve ev malzemeleri sektörünü yakından ilgilendirir. Müstakil bir evin döşeme maliyeti, 2022 yılı göz önüne alındığında 250.000 TL olarak belirlenmiştir.

100 Metrekare Temele Ne Kadar Demir Gider?

Ev yapımında en çok gider kalemini demir oluşturur. Bu nedenle ev yapmak isteyenler, planladıkları eve ne kadar demir kullanmaları gerektiğini en başında öğrenmek isterler. Kat sayısı arttıkça binanın yapımında kullanılacak demir de artacaktır. Ancak, yapacağınız evde bodrum yoksa demir oranı 7 ton, bodrum varsa kullanacağınız demir miktarını 2 katı olarak düşünebilirsiniz.

birevim

Leave a Comment

18 − three =

Copyright © 2019. Uzmanevim.com |