Çaydanlık Kireci Nasıl Temizlenir ve Çözülür?

Çay milattan önce yüzyıllarda medikal amaçlı kullanılmaya başlanıp daha sonraki yıllarda çayın su ile bir araya gelerek içeceğe dönüşerek günümüze kadar gelmiştir. 1606 yıllarından sonra Avrupa da kullanılmaya başlanmıştır. Ülkemizde tropikal ilkime uygun olan Karadeniz ve Rize çevresinde almaşık dizili, kısa saplı, uzunca ve sivri uçlu, derimsi yapılı çiçekleri beyaz hafif uçlu olarak yetiştirilmektedir. Elle toplanma işlemi yapılmasının ardından kullanılır hale getirilmesi için kavrulması, kıvrılması, soldurulması, kurutulması gibi oldukça uğraş ve emek isteyerek tüketime hazır hale gelmektedir 3 temel çeşidi olan siyah, yeşil, beyaz yetiştirilmektedir. Aynı zamanda çay yapraklarından tein, uçucu yağ, kafein, B vitamini şeklinde maddeler bulunmaktadır en çok insanlarda içme isteği yaratan kafein ve tein maddeleri bulunmaktadır.

Ülkemizde yetiştirilen bu bitkinin vücudumuza sağladığı yararları da göz ardı etmememiz de faydası olur.  Kan dolaşımını düzenler, sinirleri uyarır, damar kireçlenmesini önler, idrar sökmek, hazmı kolaylaştırmak, bağırsak hastalıklarından korumak, kemik, diş sağlığında da faydası bulunmaktadır. Tüketiminin çok fazla olması halinde zararlarının da olduğu bilinmektedir çarpıntı, sinir bozukluğu, baş ağrısı, mide bulantısı uykusuzluk gibi etkileri olduğunu da bilinmektedir. İçeriğinde karbonhidrat, protein, yağ içermez bu yüzden şeker yâda diğer katkılarla tatlandırılarak tüketilmektedir.

birevim kredisiz ev

Günlük hayatımızda genellikle çaydanlıkta yapılan çayın zaman içerisinde kullanımdan ve su dan dan dolayı kireçlenme, yanmalar, meydana gelmektedir. Bu arada uygulayabileceğimiz bazı yöntemlerle kirecin çözülmesi ile yine temiz sağlıklı kullanılır olmasını sağlamış oluruz burada dikkat etmemiz yâda hatırlamamızda faydası olacak bazı ipuçlarını hatırlamamızda faydalı olur.

  1. Öncelikle yapımında kullanılmış olan malzemeyi bilmek gerekir, emaye, alimünyum yâda farklı metallerden üretilmiş ise kolayca aşınan türlerden olduğunu çeliğin daha dayanıklı olduğunu bilerek seçim yapmamızın daha uzun yıllar kullanma imkânı sağladığını bilmemiz gerekir.
  2. Metal olmasından dolayı temizlenmesinde kimyasal malzeme yerine doğal malzemelerin kullanılması sağlığımız açısından önem taşımaktadır bu konuya da dikkat etmek gerekiyor.
  3. Yanmış ise yarım litre su 1 çay kaşığı karbonat 1 çay kaşığı tuz yarım bardak sirke ekleyerek kaynatıldıktan sonra bir bez yâda sünger yardımı ile ovarak temizliğini yapmamız istediğimiz sonucu almanızı sağlayacaktır.
  4. Kireçlerin çözülmesi için su ile doldurduğumuz çaydanlığımızı bir yemek kaşığı limon tuzu koyarak 15-20 dakika kaynatılmaya bırakılınca oluşan sarartıyı ve kireci çözdüğünü daha temiz kullanılır hale geldiğini göreceksiniz güzelce durulandıktan sonra tekrar rahatlıkla kullanabilirsiniz.
  5. Bir diğer yöntem ise. Yarıya kadar su ile doldurulmuş ve kaynatılmış sıcak suyun üstüne üstünü tamamlayacak kadar beyaz sirke ekleyerek 20-25 dakika tekrar kaynatılmasının ardından çalkalanıp tekrar su doldurup kaynatılır buda içerisinde ki sirke kokusunun kalmamsı için yapılacak bir uygulamadır bu işlem sayesinde kireç tortularından ve sararmasından kurtulabilirsiniz.
  6. Patates kabukları da bizlere bu konuda istediğimiz sonucu verecektir. Kabukları çaydanlığa koyarak üzerini tamamlayacak kadar su ile doldurup kaynatırsak daha sonra durulama işlemi ile istediğimiz sonuca ulaşmış oluruz.
birevim

5 Comments

  • Çaydanlık kireci ara ara temizlemek gerekiyor yoksa çay a bulaşıyor kireci 🙂

  • Çaydanlık için bende haftada bir yapıyorum suyunuz kireçliyse muhakkak yapınız

  • Çaydanlık kireci çok zor çıkıyor ancak anlattığınız yöntemde bir kaç işlemden sonra da sıfır gibi oluyor 🙂

  • Çaydanlık kireci temizlemek iyi güzel ama bulunduğum yerde çok kireç oluyor sık sık yapmak zorunda kalıyorum

Leave a Comment

four + 16 =

Copyright © 2019. Uzmanevim.com |