Dondurucuya Atılan Yiyeceklerde “Buz Yanığı” Nedir?

Gıdalar bozulduğunda yemek için tehlikelidir. Yiyeceklerin bozulmasına ne sebep olur? Gıdanın bozulmasının belirtileri, renk değişikliği, doku değişikliği, hoş olmayan bir koku veya istenmeyen bir tat gibi taze haliyle gıdalardan farklı bir görünümü içerebilir.

Çeşitli etkenler gıdaların bozulmasına, yiyeceklerin tüketime uygun olmamasına neden olur. Işık, oksijen, ısı, nem, sıcaklık ve bozulma bakterilerinin tümü, çabuk bozulan gıdaların hem güvenliğini hem de kalitesini etkileyebilir. Bu faktörlere maruz kaldıklarında gıdalar yavaş yavaş bozulacaktır.

birevim kredisiz ev

Mikroorganizmalar çevrenin her yerinde oluşur ve gıdalar uygun olmayan koşullara maruz kaldığında her zaman bozulma riski vardır. Mikrobiyal bozulma, bakteri, küf ve mayadan kaynaklanır. Mikroorganizmalar zararlı olabilir veya olmayabilir ancak, yiyeceklerin üzerinde veya içinde büyürken ürettikleri atık ürünlerin tadı hoş olmayabilir.

Patojenik Bozulma

Yiyeceklerin kötüleşmesine ve tatsız olmasına neden olmanın yanı sıra, bazı bozulmalara patojenik bakteriler neden olabilir ve bu da ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Örneğin Clostridium perfringens (et ve kümes hayvanlarında yaygın bozulma nedeni ) ve Bacillus cereus (süt ve kremanın bozulmasının yaygın nedeni) da patojeniktir. Tehlikeli Bölge (40 ila 140 ° F arası) gibi uygun olmayan saklama koşullarına maruz kaldığında, bu organizmalar hızla çoğalabilir ve güvenli bir şekilde pişirilse bile, ürünü tüketirseniz sizi hasta edecek tehlikeli toksinler salgılayabilirler.  Yiyecekleri Tehlikeli Bölgenin dışında tutmak için, soğuk yiyecekleri 4,4 ° C (40 ° F) veya altında soğuk ve sıcak yiyecekleri 140 ° F (60 ° C) veya daha yüksek sıcaklıkta tutun.

Ancak buzlukta unuttuğunuz bir sebzeyi yemek için hazırlamak isterseniz tadının farklı olduğunu fark edebilirsiniz. Buz yanığının sebep olduğu tad değişikliği ve bu gıdanın tüketilip, tüketilmeyeceğine göz atmadan buz yanığı nedir, bu sorunun yanıtını arayalım.

Dondurucunun içindeki nem molekülleri ambalajdan geçer ve gıdanın yüzeyine ulaşıp kayboluyor. Yüzeydeki nem kaybı süngerimsi bir dokudaki buz yanığını oluşturur.

Buz Yanığı Olmuş Gıdayı Tüketmek Tehlikeli midir?

Dondurucunuzdan buz yanığı olmuş gıdayı direkt de kullanabilir ya da uygun bir şekilde çözdürüp de kullanabilirsiniz. Buz yanığı olmuş gıdanın belirgin bir tat ve doku kaybına uğradığını biliyoruz. Ancak yediğinizde sağlık açısından herhangi bir sorun yaratmaz.

Gıda İsrafını Engellemek İçin İpuçları

Gıda israfı yüzünden dünyada kaç çocuğun aç yattığını bilirken, çöpe gıda atmadan birkaç kez düşünmenizi öneririz.

Üretilen her 3 gıdadan 2’sinin masaya ulaşmadan çöpe gittiği biliniyor.  Buz yanığı olmuş bir gıdayı kullanmak istiyorsanız size bazı ipuçları vereceğiz; çeşitli otlar, baharatlar ya da et-tavuk suyu ile tatlandırmayı deneyebilirsiniz.

Eğer buz yanığı olan gıda dondurucunuzdaki meyveler ise, smoothie yapın Daha lezzetli olması içinse içine tarçın, zencefil, kakule gibi aromatik baharatları da kullanabilirsiniz.

 

birevim

Leave a Comment

19 + 8 =

Copyright © 2019. Uzmanevim.com |