Hangi Boya Nerede Kullanılır? Boya Çeşitleri

Duvar boyaları sayesinde evlerin farklı bir dekorasyona bürünmesinin yanı sıra duvarların zarar vermesi muhtemel etkilerden korunması sağlanmaktadır. Teknolojinin ilerlemesine paralel olarak duvar boyalarının farklı şekillerde uygulanması söz konusudur. Yaşam alanında değişiklik isteyenler, duvarlarının üst ve alt kısmını farklı renklere boyamaktadırlar. Bunun yanı sıra, odanın duvarlarından birisine farklı renk bir boya uygulamak popülerdir. Geometrik boya ve bant tekniği; duvar boyama alanındaki yeni uygulamalar arasında bulunmaktadır. Tüketicilerin duvar boyama konusunda mutlaka boya çeşitlerini öğrenmesi gerekmektedir. Duvarın özelliklerine ve tipine göre boya seçimi yapılmalıdır. Tüketiciler, duvar boyası seçerken boyanın uygun fiyatlı olmasına özen gösterirler. Ancak, sırf ucuz diye alınan bir boyanın duvara uygun olmaması söz konusudur. Buna ek olarak, duvar boyası dışında da farklı boya çeşitlerinin olduğundan haberdar olmak gerekir.

birevim kredisiz ev

Birevim İle Ev Almak Çok Kolay

Boya Çeşitleri Nelerdir?

Boya çeşitlerinin parlaklığına ve boya incelticisine göre değerlendirildiğini söylemek gerekir. Bu bağlamda, su ve sentetik bazlı boyalar; boya incelticisine göre oluşan kategoride bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, parlaklığa göre kategorize edilen boya türleri arasında mat, ipeksi mat, yarı mat, parlak, yarı parlak boya türleri yer almaktadır.

Tüm bunlara ek olarak, cephe ve yüzeylere göre değişen boya türleri bulunmaktadır. İç cephe boyaları arasında yağlı, akrilik ve saten boyaya ek olarak astar yer almaktadır. Dış cephe boyaları arasında ise elastik, akrilik, grenli ve silikonlu boya bulunmaktadır. Ahşap yüzey boyaları kategorisinde yağlı, akrilik ve hobi boyalarına ek olarak vernikler yer almaktadır. Metal yüzey boyaları arasında ise yağlı, selülozik ve akrilik boya çeşitleri bulunmaktadır.

Boyaların Kullanım Alanları

Boyanın içerisine konulan incelticiye göre boyaların sınıflandırılması söz konusudur. Bir boyanın içerisinde inceltici olarak su kullanılıyorsa bu tip boyalara su bazlı boya adı verilmektedir. Buna ek olarak, sentetik tiner kullanılan boyalara ise sentetik boya denilmektedir.

Bunun yanı sıra, boyaların parlaklarına göre kategorilere ayrılması söz konusudur. Bazı boyalar parlak iken bazıları ise mat bir görüntüye sahiptir. Mat boyalar; duvarda bulunan kusurları gizlemek için kullanılırlar. Duvar üzerinde yansıma oluşturmamaları; söz konusu boyaların mat olmasından ileri gelmektedir. İpeksi mat boyalar; rahatlıkla temizlenebilir olmalarından mütevellit bilhassa salon ve oturma odası gibi alanlarda kullanılırlar. Yarı mat boyalar; saten boyalar olarak bilinirler. Kolay temizlenmeleri ve yansıtma niteliklerinin fazla olması; bu boyaların avantajları arasındadır. Parlak boyalar; mat boyaların aksine duvardaki kusurların belirgin hale gelmesine sebep olur. Mutfak ve kapı gibi alanlarda parlak boyaların kullanımına rastlamak mümkündür. Yarı parlak boyalar; parlak boyalara kıyasla daha az yansıtma etkisine sahiptir.

İç cephe boyaları; evlerin duvarlarının boyanması sırasında kullanılan boyalardır. Astar boya; duvarın en altına uygulanmaktadır. Boyanın tutmasını sağlar. Saten boya; uzun yıllar dayanıklı olan bir boya türüdür. Pürüzsüz duvarlarda oldukça hoş bir görüntü yaratmaktadır. Akrilik boya; su bazlıdır. Diğer boyalara kıyasla daha hızlı kuruma gibi avantajları bulunmaktadır. Yağlı boya; parlak yapısı ve kolay kuruması gibi avantajları bulunmasına ek olarak oldukça ağır bir kokuya sahiptir.

Dış cephe boyaları; binaların dışını korumak ve daha şık hale getirmek adına kullanılmaktadır. Dış cephe boya türleri arasında elastik, grenli, silikonlu ve akrilik boyalar bulunmaktadır. Ahşap yüzey boyaları; ahşap yüzeylerde renk değişikliği başta olmak üzere bakım ve dekorasyon gibi amaçlarla kullanılmaktadır. Metal yüzey boyaları; evin içerisindeki metal borular veya pencerelerdeki demirlikler gibi alanların boyanmasında ve daha şık hale getirilmesinde kullanılırlar.

birevim

12 Comments

    • Merhaba Sami Bey,
      İhtiyaca göre karar vermek gerekir.Saten boya; uzun yıllar dayanıklı olan bir boyadır. Su bazlı boyalar diğer boyalara kıyasla daha hızlı kuruma gibi avantajları sahiptir.

  • Bence dış cephe için sentetik boyalar daha mantıklı uzun süre dayanıyor, ev iç cephesi için su bazlı silinebilir boyaları öneririm kolay silinebiliyor.

    • Merhaba Yılmaz Bey,
      Boya seçimi yaparken en çok dikkat edilmesi gereken şey boyadan beklenilenin belirlenmesi gerekir. Beklenilen uzun süre dayanıklılık mı ya kolay temizlenebilir olması mı?

  • Evde çocuklarım duvarları sürekli çiziyorlar, su bazlı silinebilir boya işimi görür mü sizce yoksa farklı boya önerir misiniz?

    • Merhaba Sezen Hanım,
      Odaların kullanım amacına içerisindeki mobilyaya ve aldığı ışık derecesine göre renklere karar verebilirsiniz.

  • Salonumuz çok fazla ışık alıyor bu sebeple krem renk odaklı duvar boyası kullandık, çok güzel oldu. 🙂

  • Evde çocuklar fırsat yakaladıkça duvar boyamaya meraklı olduklarından, duvarları silinebilir su bazlı boyayla boyadık, nemli bir bezle sildikçe direk çıkıyor lekeler benzer durum yaşayanlara öneririm

    • Merhaba Edanur Hanım,
      Çok ışık alan odalarda mat boya kullanmak çok daha uygun olacaktır.

Leave a Comment

four + ten =

Copyright © 2019. Uzmanevim.com |