Kalanşo çiçeği bakımında püf noktalar nelerdir? Kalanşo nasıl ekilir?

Kalanşo, tırtıklı kenarlı büyük, etli, parlak yeşil yapraklarla karakterize, 30 santimetre yüksekliğe ulaşan küçük ve çok yapraklı bir bitkidir. Beyazdan sarıya, kırmızıdan turuncuya, pembeden mora çok çeşitli renklerde birçok küçük ve renkli çiçeği sahiptir.

Kalanşo nasıl yetiştirilir, ne zaman sulanır ve nasıl çoğaltılır? .Yaprakların zarafeti ve enfes rengârenk çiçekleri nedeniyle süs amaçlı kullanılan bu güzel bitki, Asya ve Afrika’nın tropikal ve subtropikal bölgelerine, özellikle Madagaskar’a özgü olan Crassulaceae ailesine aittir.

birevim kredisiz ev

Şu anda neredeyse dünyanın her yerinde yetişen yaklaşık 150 farklı çeşit var, ancak ülkemizde evlerimizi süsleyen ve en yaygın olanı, orijinal ismi ile kalanchoe blossfeldiana’dır.

Kalanşo Çiçeğinin Bakımı ve Çoğaltılması 

Erken ilkbaharda çiçek açar, kısa gün bitkisidir. Yani çiçek üretmek için günde yaklaşık 14 saat karanlığa ihtiyaç duyan bir bitkidir. Sonbahar aylarından ilkbahar aylarına kadar açar ancak çiçek açmaya ara verdiği dönemler olur.

Her bitkide olduğu gibi düzenli sulama ve kuruyan çiçekleri budamak bitkinin sağlıklı gelişimi için önemlidir. Bitki çok sıcak ve çok soğu ortamları sevmez.  Bağışıklığı düşük bi bitki olduğundan bitki hastalıklarına yakalanması olasıdır.

Kalanşo Hastalanırsa ne yapmalısınız?

Eğer bitki hastalanırsa yapmanız gereken bitkiyi saksıdan çıkararak köklerinden eski toprağı temizlemek olmalıdır.  Gördüğünüz hastalıklı bölgeyi pamuk yardımı ile silmelisiniz. Ve ayrıca bitkiye arap sabunlu su hazırlayarak sıkabilirsiniz. İlginç bulacağınız bir başka detay ise; yeni dikilen toprağın üstüne toz tarçın serpmelisiniz.

Kalanşo Nasıl Çoğaltılır?

Kalanşonun her hangi bir dalını kopararak tekrar toprağa dikmeniz yeterlidir.

Kalanşo Sineklenirse Ne Yapmalısınız?

Aslında en sık yaşanan sıkıntılardan biridir. Bu soruna yol açan topraktaki beyaz canlılardır. Bitkiyi topraktan çıkarıp silkeleyerek kökler dâhil temizliği sağlamanız gerekir. Yani topraktan çıkardıktan sonra kökleri yıkayarak sonrasında kurumaya bırakmanız yerinde olacaktır. Sonrasında farklı bir saksı kullanarak temiz toprağa dikebilirsiniz.

Kalanşo toprağı küflenir mi?

Evet, eğer fazla su verirseniz ya da çiçeğin toprağı güneş görmeyen bir yerde duruyorsa küflenme söz konusu olabilir. Çiçek olması gerekenden daha ıslak bir toprakta ise kökler çürümeden toprak hemen değiştirilmelidir.

birevim

5 Comments

Leave a Comment

12 − 10 =

Copyright © 2019. Uzmanevim.com |