Kira Depozitosu Nedir?

İnsanlar yeni taşındıkları bir şehirde ev almayı tercih etmeden önce veya ev alma durumları olmadığında ev kiralamayı tercih ederler. Bunun için ev sahibine kira ödemeniz gerekiyor. Ancak bunun yanında sizden ayrıca depozito alınmaktadır. Bu durum evin durumu ile alakalı bir seçenektir.

Depozitonun detayları Kiracılar Yasasına göre düzenlenmektedir. Vadeli hesapta tutulabilen ve kazancının kiracının güvencesinde olan paraya verilen isimdir. Bu depozito üç aylık olarak alınabiliyor. Yani ilk ay için 1000 TL kira ödeniyorsanız aynı zamanda 3000 TL depozito ödenecek durumlar söz konusu olabilir.

birevim kredisiz ev

Depozitonun ne kadar olacağı ve nasıl alınacağı gibi detaylar ev sahibi ile kiracı arasında ki konuşmayla belirlenebilir. Kanuna göre depozito miktarı aylık kira bedelinin üç katını geçmemesi gerekiyor. Yukarıda örneklendirdiğimiz durumu bu konunun maksimum seviyesidir. Depozitoyu bir seferde peşin ödemek mümkün olduğu gibi eğer ev sahibi ile anlaşılırsa aynı zamanda taksit olarak da ödenmesi mümkündür. Bu tamamen sizinle ev sahibi arasında ki anlaşmaya bağlı bir durumdur.

Kira Depozitosu Nasıl Geri Alınır?

Depozitonun alınma amacı evde yaşayan kiracının evden çıkarken oluşabilecek masrafların karşılanmasıdır. Evin boyanması, kırılan, dökülen veya parçalanan noktaların tamir ettirilmesi için bu ücret alınmaktadır.

Kiracı evden çıktıktan sonra tüm ev baştan sona kontrol edilir ve yaptırılması gereken tüm noktalar yaptırılır. Eğer depozitodan geriye ödenmesi gereken bir miktar kalırsa bu kiracı ev sahibi tarafından geri ödenmek zorundadır.

Eğer bu ödeme yapılmazsa Tüketici Yasasına göre kiracının hakkını arama şansı vardır. 4077 sayılı kanun içerisine bu konuda gerekli açıklama yapılmıştır.

Ev sahibi depozitoyu yalan söyleyerek ödemek istememesi durumunda veya evin hasarını abartması durumunda daha çok kesinti yapmak istediği durumlarda kiracı bunu almak ve hakkını aramak için dava açabilirsiniz. Yargıtay’a kadar giden bu gibi durumların çoğunda ev sahibinin depozitoyu geri ödemesine hüküm verilmiştir. Yani bu konuda hem ev sahibinin hem de kiracının dikkatli olması gerekiyor.

Depozitonun amacı evden çıkan kiracının eve verebileceği zararlar göz önüne alınarak evin korunmasını sağlamaktan başka bir detay değildir. Günümüzde tüm ev sahipleri ve kiracılar bu duruma alışkın olsa da ev sahibi ile anlaşıldığında kiracı herhangi bir depozito vermek zorunda değildir.

birevim

Leave a Comment

4 × 1 =

Copyright © 2019. Uzmanevim.com |