Kira sözleşmesi imzalarken dikkat! 2020 kira sözleşmesi örneği

2021 yılı itibarı ile kira sözleşmesi yapacaksanız bazı bilgilere vakıf olmanız gerekir.  Kira sözleşmesi imzalamadan neleri bilmeli ve nelere dikkat etmelisiniz.

Öncelikle elbette hangi konularda mutabık olduğunuza emin olun.  Sözleşme bir kere imzalandıktan sonra kurallara her iki tarafında uyması gerektiğini unutmayın.  Eğer taraflardan biri kurallara uymaz ise diğer taraf hukuki yollara başvurabilir.

birevim kredisiz ev

Kiracı olacağınız eve taşınmadan önce evin içini kontrol edin ve bakın hasarlı bir nokta var mı?

Kira Sözleşmesinde hangi masraflar kiracıya aittir. 

Apartman genelinde çıkan masraflar elbette ev sahibine aittir.  Apartman giderlerini kontrol edin ve ev sahibiniz ile anlaşarak kiradan düşün.  Sözleşmede yer alması şart bir konu değildir. Karşılıklı anlaşma ile çözümlenebilir.

Eğer taşınacağınız evde tadilat yaptırmak istiyorsanız masraf size aittir.  Ancak tadilatı yaptırdığınıza dair sözleşmeye bilgi ekleyebilirsiniz. Elbette tadilatı ev sahibi ile konuşarak hem renk hem boya ile ilgili hem fikir olmaya dikkat edin.

Evin iç kısmında kombi, elektrik ya da su sayacı ya da tesisat ile ilgili bir problem olursa tamir ettirip kiradan düşebilirsiniz.

Ev sahibi söz konusu masrafları ödemeyi kabul etmediği takdirde mahkeme aracılığı ile durumu çözme yoluna gidebilirsiniz.

Kiracılar Taşınacakları Ev ile İlgili Neler Bilmeli!

Kira Sözleşmesi Feshi

Bir gayrimenkul kiralama yapacaksanız sözleşme mülk sahibi kiracının haklarını güvence altına alır. Gayrimenkul ile ilgili kullanım şartlarına, kiralama fiyatından depozito bedeline birçok bilginin yer aldığı kira sözleşmesinin kontrata imza atan kişileri hukuksal açıdan bağlayıcı etkisi vardır.

Bazı durumlarda sözleşmenin süresi dolmadığı halde kira halinin sonlandırılması yani kira sözleşmesinin feshine karar verilebilir.  Türk Borçlar Kanunu’na göre fesih iki şekilde gerçekleşebilir.

  • Bildirim Yolu
  • Dava Yolu

Bildirim Yolu ile Fesih İşlemi Nasıl Gerçekleşir?

Bildirim yolu ile kira sözleşmesinin feshi kiracının, kiraya verenin ya da her iki tarafın ortak bildirimi ile hayata geçer.  Bu tarz bir durumda fesih protokolü hazırlanıyor. Ve yazılı bir belge haline getiriliyor. Türk borçlar kanunu 347. Maddesin de yer alıyor.  Kiracının bu girişimi sözleşme süresinin tamamlanmasına en az 15 gün kala ve yazılı olarak hazırlaması gerekiyor.

Kiraya veren ev sahibinin bildirim yolu ile kira sözleşmesini feshetmesinin tek şartı var.  10 yıllık uzaman süresinin sona ermesinin bitimi, her bir yıl için ev sahipleri en az üç ay önceden bildirim yaparak sözleşmeyi gerekçesiz feshedebilir.

Ev Sahibinin dava yolu ile feshi

Ev sahibi kira sözleşmesini iki yol ile feshedebilir.  Bina yenilemesi ya da kira verenden kaynaklı özel gereksinimler… Sözleşme bittiği halde kiracı evi boşaltmıyor ise; ev sahibi tahliye davası açabiliyor.

Kira Sözleşmesi Damga Vergisi

Kira sözleşmesi damga vergisi 2019 yılında da kira bedeli üzerinden hesaplandı. Oran ise binde 1,89 ve kefili kira sözleşmelerinde binde 9,48 oranında harç ödemesi talep edildi.

birevim

Leave a Comment

2 × two =

Copyright © 2019. Uzmanevim.com |