Mantolama Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Yapılır?

Mantolamanın kelime anlamının ne olduğunu günümüzde bilmeyen yok gibidir. Çünkü, artık bir ev alırken ya da kiralarken bile ilk sorduğumuz sorulardan biri binanın mantolamasının olup olmadığıdır. Yine de biz mantolamanın ne olduğunu kısa bir cümle ile özetleyelim. Binaya iyi bir ısı yalıtımı sağlamanın en iyi yolu mantolama yapmaktır. Kış aylarında, binanın içerisindeki ısıtılmış havanın, pencere, kapı, çatı gibi aralıklı bölgelerden dışarıya sızar. Bu nedenle biz daha fazla yakıt tüketerek ısınmaya çalışırız. Sıcak hava dışarı çıktıkça, biz kombinin derecesini yükseltiriz. Böylece daha fazla yakıt tüketiriz ancak daha fazla ısınmış olmayız. Bunun önüne geçmek için binamıza mantolama işlemi yapmalıyız.

Mantolama Ne İşe Yarar?

birevim kredisiz ev

Mantolama kaçmaya çalışan ısıyı, binanın içine hapseder. Böylece %40’a yakın ısı tasarrufu yapmış oluruz. Hem kendi ekonomimize hem de devletimizin ekonomisine katkı sağlarız. Ayrıca doğaya sağladığımız katkı da yadsınamaz. Mantolama sayesinde cephelerin ısı ve nem transferi az aza iner. Binanızın ömrü uzar.

Mantolama Nasıl Yapılır?

İlk olarak subasman profilleri yerleştirilir. Bu işlem su terazileri ile yapılır. Ardından plaka yapıştırma işlemi yapılır. Bu plakalar strofor, taş yünü, fugalı vb. olabilir. Plakalar çeşitlilik gösterebilir, bu nedenle çalıştığınız firmanın hangi plakayı kullanacağını sormalısınız. Plaka yapıştırma için genellikle çerçeve yöntemi kullanılır. Yapıştırıcılar plakaların çevresini tamamıyla kaplayacak şekilde sürülür. Yapıştırma işlemi bittikten sonra, 1 gün boyunca kuruması beklenir.

1 günün ardından, dübelleme işlemine geçilir. Plakaların birleşim yerlerine gelecek şekilde dübeller atılır. Plakaların orta kısımlarına da birer tane dübelleme gerçekleştirilir. Binanız yüksekse, son katlarda dübel sayısı artar.

Dübelleme işleminin ardından, sıva uygulamasına geçilir. Plakaların üzerine kalın bir şekilde bir kat sıva çekilir. Kalın sıva uygulamasının ardından file yerleştirilir ve ardından yine bir kat sıva çekilir. Bu işlemden sonra da 1 gün beklenir.

Sıvaların kurumasından sonra dekoratif kaplama işlemi yapılır. Bu işlemin püf noktası, bir çıkıntıyı önlemek için cepheleri bir seferde kaplamaktır. Tüm bu işlemlerin ardından mantolama bitmiş sayılır. Bundan sonra binanızı hangi renge boyamak isterseniz boyayabilirsiniz.

birevim

Leave a Comment

thirteen + 4 =

Copyright © 2019. Uzmanevim.com |