Türkiye’nin En İyi 8 Türk Mimarı – En İyi Mimarlar

Osmanlı döneminde yaşamış dünyanın en iyi mimarları arasında yer alan haklı gururumuz Mimar Sinan’dan sonra Türk Mimarlarına bakış açısı değişmiştir.  Medeniyetler ocağı ülkemizde onlarca farklı mükemmellikteki tarih eser konumundaki başyapıtın ardından Türk Mimarlarından beklenti büyüktür. İşte eşi benzeri görülmeyen projelere imza atarak ülkemizde olduğu kadar yurt dışında da adını duyuran Türkiye’nin en iyi 8 Türk mimarı unvanına layık isimler…

birevim kredisiz ev

Koca Mimar Sinan:

Koca Mimar Sinan çağının ötesindeki dâhiyane fikirleri ile sadece estetik değil ama işlevsel ve yaşayan yerler inşa etmiştir.  Onun dehasına şapka çıkarmamak imkânsızdır.  Hayatı boyunca yaklaşık 374 yapıya hayat verdi.  Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaşayan mimarın en büyük eseri Süleymaniye Cami olarak geçer.

İstanbul’da Süleyman’ın adını verdiği büyük ve etkileyici cami ile Sinan, mükemmellik yolunda bir adım daha attı. Garip bir şekilde, Ayasofya’nınkine çok benzeyen bir plan seçti. Yarı kup oları timpanlarla birleştirerek düzlük ve küre biçimli yüzeyleri değiştirdi ve böylelikle yapı sanki bir tüpten kesilmiş gibi “kesilmiş elmas” izlenimlerini verdi.”

Sinan, 92 büyük caminin ve 52 küçük mescidin mimarıydı. Bunun dışında 7 seminer, 22 türbe, 3 iltica, 35 saray ve konak, 17 hastane, 57 mektep, 46 han, 48 banyo, 17 ortak mutfak, 8 köprü ve daha birçok yapı oluşturdu. Güzellik duygusu o kadar karmaşıktı ki, Sinan bazen Michelangelo ile karşılaştırıldı.

mimar kemaleddin

Mimar Kemaleddin:

Mimar Kemaleddin 1870 yılında İstanbul Üsküdar’da doğmuştur. Mimarlık denildiği zaman akla gelen ilk isimlerden olan bu mimarımız. 20. Yüzyılda TBMM binası gibi birçok önemli eserin yapımına katkıda bulunmuştur. Birçok proje ve akımın öncüsü olan mimar Kemaleddin’in resmi 20 Türk Lirasının arkasında da yer almaktadır. Yaptığı bazı eserleri; Gazi Üniversitesi Rektörlüğü, Ankara Palas, Tayyare Apartmanı, Filibe Gar Binası ve Küçük Tiyatrodur.

vedat tek

Vedat Tek:

Mimar Vedat Tek 1873 yılında İstanbul’da doğmuştur. Bu mimarımız da birçok değerli mimarın yetişmesinde katkıda bulunmuştur. Mimar Kemaleddin’e Mimarlık akımında öncülük etmiştir. Bununla birlikte birçok önemli eser yapmış ve birçok önemli eserin yapımına da katkı sağlamıştır. İşte bu eserler; Büyük postane, Ankara Palas, Cumhuriyet Müzesi, İzmit saat kulesi, Kastamonu valiliği, tayyare şehitleri anıtı ve Esen köy İstasyon camiidir.

balyan kardeşler

Balyan Kardeşler:

Ermeni asıllı üç kardeş Kayserilidir. Balyan kardeşlerden Sarkis Bey sadece başarılı bir mimar ve mühendis değil, aynı zamanda ressam ve müzisyen oldu. O’nun sultan tarafından fark edilerek ismini tarihe yazdırma süreci şöyle başladı.  İlk bağımsız projesi Selanik’te Beş Çınar’da, Sultan Abdülmecit ile birlikte gittiği mermer bir havuzdu. Tek bir gecede havuzu inşa etti ve Sultan, 1859’da sınırındaki yerel saygınları aldı. Sonrasında ise başta İstanbul olmak üzere kardeşler birçok sanatsal çalışmaya imza attılar.

emre arolat

Emre Arolat:

Hem bir mimar hem de bir akademisyen olan Emre Arolat 1963 yılında Ankara’da doğmuştur. Günümüzde de birçok modern ve gösterişli yapıların tasarımını yapmıştır aynı zamanda bu mimarımız Architekts’in hisse ortaklarından biridir. Gelişebilir ve yenilenebilir yapılara imzasını atan mimarımız bilinen en iyi mimarlar arasında yer almakla birlikte birçok üniversitede ve mimarlık öğrencilerine seminerler düzenlemiş bu tür organizasyonlara katkıda bulunmuştur. Yaptığı bazı mimari yapıları ise; Hotel Ruffles İstanbul, Dalaman havalimanı ve dalaman airport, Le Meridine Hotel etiler.

Emin Halid Onat:

Hem İstanbul Teknik Üniversitesinin eski Rektörü hem de bir mimar olan Emin Onat 20 Aralık 1908 yılında İstanbul’da doğmuştur. Emin Onat Mimar Kemaleddin ile birlikte TBMM binasının yapımında çalışmıştır. Bilinen en önemli yapısı ise Ulu önder Atatürk’ün kabri olan Anıtkabir’dir.

Sedefkâr Mehmet Ağa

Sedefkâr Mehmet Ağa:

Doğum tarihi bilinmeyen bu mimarımız 1617 yılında İstanbul’da ölmüştür. Mimar Sinan’ın öğrencilerinden biri olan Sedefkâr Mehmet Ağa, Sultanahmet camisinin mimarıdır. Belli bir dönem Kanuni Sultan Süleyman’ın kabrinde Bekçilik yapmış bu sayede mühendislik derslerini yakın takip etme fırsatı olmuştur. Bir diğer eseri ise 3. Mehmet’in Türbesidir.

Ali Talat Bey:

Mimar Kemaleddin ile yayınladığı mimari üzerine bir eseri vardır. İstanbul2daki iskelelere hayransanız o iskeleleri tasarlayarak hayata geçiren mimardır.

birevim

Leave a Comment

15 + four =

Copyright © 2019. Uzmanevim.com |