Duşakabin Temizliği Nasıl Yapılır?

Evimizde her gün yaptığımız rutin temizlik işlerimiz olabiliyor. Duşakabin bu rutinin içinde belki de en bizi en çok zorlayandır. Sabun, kireç birikintileri ev temizliği denildiğinde başa çıkılması en güç kirlerdendir.

birevim kredisiz ev

Duşakabin ev temizliğinde hassas yerlerden biridir. Çok detaylı bir temizleme işlemi gerektiren duşakabinler, sert su lekeleri, sabun kalıntıları ve rutubet nedeniyle, birçok ev kadınına zor anlar yaşatır. Eğer düzenli bir temizleme yapılmazsa, su ve sabun lekeleri aşınmaya neden olabilir ve cama kalıcı zararlar verebilir. Bulutlu bir görüntü oluşturan bu lekeler müdahale edilmezse kalıcı olur.

Daha az zaman harcayarak, hem sağlığımızı korumak hem de daha konforlu bir temizlik alışkanlığı edinmek mümkün. Ancak bu alanların temizliği bizi çoğu zaman fazlasıyla zorlar. Hem zamanımızdan oluruz, hem de kullandığımız çeşit çeşit temizleyici nedeniyle, sağlığımız olumsuz etkilenir. Duşakabin temizliği için biraz araştırma yaptıktan sonra, nasıl temizlemeniz gerektiği konusunda yeterli bilgiye sahip olabilirsiniz. Biz de sizin için bu zor alanın kolay yoldan temizlenebilmesi için neler yapabileceğinize dair bazı tüyolar hazırladık. İşte, duş kabini temizliğinde nasıl bir yol izlemeniz gerek, hep birlikte bakalım.

Duşakabin Nasıl Temizlenir?

Sudaki kireç, sabun ve şampuan sebebi ile banyonuzda bulunan duşunuzda mat ve lekeli bir görüntü olması muhtemel. Hatta yalnızca duşakabin camında değil, duş teknesinde, duş başlığında, bataryada, fayanslarda da su ve sabun lekelerini görmeniz mümkün. Bu lekeleri temizlemek için farklı yöntemlerden yardım alabilirsiniz.

İlk olarak son yıllarda yalnızca banyo temizliği için üretilen onlarca temizlik malzemesinden birini seçebilirsiniz. Kullanma talimatlarını iyice okuyarak işe başlayabilirsiniz. Ardından bu ürünleri duş kabininde kullanıp, durulayabilirsiniz.

Yalnız bu temizliği yaparken dikkat edilmesi gereken çok önemli bir husus var. Hem doğayı korumak hem de kendinizi korumak konusunda bilinçli olmalı ve çok dikkatli kullanmalısınız. Banyolarda havalandırmanın çok küçük olması nedeniyle, kullandığınız kimyasalı uzun süre solumak sizi rahatsız edebilir. Hatta zehirlenmelere ve ölümlere sebebiyet verebilir. Bu nedenle mümkün mertebe minimum düzeyde kullanılmalı, birden fazla kimyasal malzemeyi birbirine karıştırmamalısınız. Özellikle tuz ruhu ve çamaşır suyunun birlikte kullanılması durumunda çok ciddi hayati sorunlara neden olabileceğini unutmayın.

Kimyasal temizleyicilerin su kaynaklarının kirlettiği bilinen bir gerçektir. Bunun önüne geçebilmek için doğal temizlik malzemelerinin kullanılmasının yaygınlaşması gerekir. Alışverişimizi yaparken biz de doğal temizleyicilere öncelik vermeliyiz. Bunu hem kendi sağlığımız hem de çevreye olan duyarlılığımız nedeniyle yapmalıyız.

Duşakabin Camı Nasıl Temizlenir?

Evin her yerini temizlediniz ve sıra en zor olan yer duşakabine geldi. Yukarıda, çok çeşitli temizlik malzemelerinin olduğunu yazmıştık. Bu malzemelerin kullanımı ile ilgili dikkat edilmesi gereken noktaları da belirttik. Peki bu temizliğin doğal yolla yapılanı yok mu? Elbette sabun ve su lekelerini doğal yollarla yok etmenin çeşitli yolları var. Duşakabin camında biriken sabun lekeleri için en etkili yöntemlerden biri sirkedir.

Sirke ile Duşakabin Nasıl Temizlenir?

Ev temizliğinde en çok kullanılan doğal malzeme sirkedir. Yer silmede, mutfak temizliğinde, banyo temizliğinde, çamaşır yıkarken ve daha birçok yerde sirkeyi kullanıyoruz. Sirke mikropları öldürme özelliği ile güçlü bir temizleyicidir. Doğal olması nedeniyle hem çevreye hem de sağlığımıza hiçbir zararı yoktur.

Duşakabinlerimizi temizlerken püskürtmeli bir kabın içerisine sirke koyabiliriz. Duşakabin camlarına yukarıdan aşağıya doğru sirkeyi sıkarak, mikrofiber bezle ya da gazete kağıdı ile silebiliriz. Gazete kağıdı özellikle sabun kalıntılarının çıkmasında etkilidir.

Sirkeyi duş kabininin plastik olan bağlantı noktalarına da uygulayabilirsiniz. Bunun için bir diş fırçası size yardımcı olur. Diş fırçası ile temizlemesi zor olan yerlere ulaşabilirsiniz. Fırça ile temizlediğiniz yere bol su tutarak kirlerden arındırabilirsiniz.

Limon Tuzu ile Duşakabin Nasıl Temizlenir?

Sirkenin ardından bir diğer kullanabileceğiniz bir diğer malzeme de limon tuzudur. Limon tuzunu su ile karıştırıp güçlü bir temizleyici elde edebilirsiniz.  Limon tuzu ve suyu karıştırıp, bir fısfısın içine koyun ve çalkalayın. Limon tuzunun erimesini sağlayın.

Limon tuzu ve suyu duşakabin camına püskürttükten sonra bir bez yardımı ile iyice silin. Ardından camları su ile durulayın ve kuru bezle kurulayın. Bu yöntemi bataryanızın ve duş başlığınızın temizliğinde de kullanabilirsiniz.

Duşakabin Temizleme Püf Noktalar

Duşakabin dar alanlarda olduğu için temizleme işleminde çamaşır suyu ve tuz ruhu gibi kimyasal temizleme yapmak cilde sonradan zarar verebilir. Bunun için doğal olan maddeleri kullanmak gerekir. Her duş sonrası camlarda veya duş ortamında kirler oldukça sinir bozarak duşakabin temizliği nasıl yapılır? Sorusunu sürekli akıllara getirir. Bu durumda duşakabin temizleme püf noktaları vardır. Bunlardan biri olan sirke evdeki bütün alanlarda temizleme işleminde kullanabilirsiniz. Doğal temizlik olmasının yanında ekonomik açıdan da maliyetlidir. Bu yöntemler şu şekilde karışım yapılarak temizlenebilir.

  • Kabartma tozu ve sirke
  • Bulaşık deterjanı ve sirke
  • Su ve tuz birleşimi gibi değişik yöntemlerle doğal bir şekilde temizleme yapılır.

Duş Kabinindeki Fayanslar Nasıl Temizlenir?

Duşkabini camı kadar kabin içerisindeki fayanslar de sabun ve kireçten dolayı kötü bir görüntüye bürünebilirler. Bu alanları temizlemek için ayrı mesai harcamanız gerekiyor. Fayansların temizliğinde de sirkeden yardım alıyoruz. Bir ölçek beyaz sirke ve bir ölçek suyu karıştırarak, fayanslara sıkın. Beş dakika beklettikten sonra süngerin yumuşak yeri ile ovalayın. Son işlem olarak, yukarıdan aşağıya doğru su ile durulayın. Kirlerin çıktığını göreceksiniz.

Duş Kabini Gideri Nasıl Temizlenir?

Duş kabini gideri kirlerin en çok biriktiği yerlerden biridir. Genel olarak temizliğe giderden başlamak gerekir. Eğer gideriniz tıkalıysa, sabun ve kireç artıklarının gidebileceği bir yol bulunamaz ve fayanslara ve duşakabin camına yapışır. Bu nedenle ilk iş olarak banyo giderinizin tıkalı olup olmadığını kontrol edin.

Özellikle her banyodan sonra, elinize geçirdiğiniz bir eldiven ya da peçete yardımı ile giderde biriken kalıntıları, saçları almanız gerekir. Eğer giderinizde bir tıkanıklık varsa, gidere karbonat serpip üzerine sirke dökün. Birkaç dakika bekledikten gidere kaynar su dökün ve giderinizin açılmasını sağlayın.

Duş Kabinin Kirlenmesini Geciktirmek İçin Neler Yapabilirsiniz?

Evlerimizde bulunan banyolar, nemli ortamlar olduğu için bakteri üremesine müsait yerlerdir. Bu yüzden banyo temizliğini düzenli bir şekilde yapmak bakteri ve kötü görüntünün oluşmasını büyük ölçüde önler. İlk adım olarak düzenli bir temizlik rutinine ihtiyacınız var. Bunun dışında yapabileceklerinizi sıralamak gerekirse:

  • Nem, duş kabinindeki kirlerin hızla oluşmasının nedenlerinden biridir. Bu sebeple duş sonrasında banyoyu havalandırıp nemden arındırmaya dikkat etmeli, mümkünse banyonuzun kapısını bir müddet açık bırakmalısınız.
  • Duş sonrasında duş kabini teknesinde, duvarda ya da camda sabun veya şampuan köpüğü kalabilir. Banyodan çıkmadan bir çekçek yardımıyla camlardaki ve duvardaki suyu akıtabilirsiniz.
  • Duşakabin temizliğinizi duş sonrasında yapmanız size zaman kazandırır. Nem oranı yüksek olan yerde kirlerin çıkarılması çok daha kolay olur.
birevim

7 Comments

  • Annemde kabartma tozu ve sirke uyguluyor, ancak suyumuz kireçli, bıraktığı leke ne yapıldıysa temizlenmiyor

  • Duşakabin temizliği gerçekten zor bazı kireç lekeleri çıkmak bilmiyor

  • Duşakabinde kireç lekelerini nasıl rahat çıkarabiliriz? Su çok kireçli, kireç sökücüler bile bazen işe yaramıyor.

    • Merhaba Sultan Hanım,
      Kireç sökücü kullanarak kireçlerden kurtulmak mümkün.

Leave a Comment

ten + 16 =

Copyright © 2019. Uzmanevim.com |